Strona główna      Plan lekcji      Aktualności      Ogłoszenia      Kontakt               

MENU

 

 Strona główna
  Aktualności

 Oferta edukacyjna

 Historia

 Patron szkoły

 Kadra

 Samorząd Uczniowski

 Rada Rodziców

 Dokumenty szkolne

 Plan lekcji

 Biblioteka

 Świetlica

 Konkursy

 Osiągnięcia

 Sport

 Akademia Malucha

 Mała Liga Gimnazjalna

 Projekty szkolne

 Szkolne Nowiny

 Wycieczki

 Koło teatralne

 Podręczniki

 Ogłoszenia

 Archiwum

 Kontakt


Program "Owoce w szkole"

    Uczniowie klas I – III uczestniczą w programie „Owoce w szkole” . Jego celem jest krzewienie zdrowego trybu życia oraz długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie. Organizowane działania mają na celu propagowanie zdrowego odżywiania. Oprócz finansowania zakupu owoców i warzyw dla szkół, zakłada też zaangażowanie władz w szerzenie wiedzy na temat zdrowej diety. W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, które samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom.
 Wśród działań edukacyjnych zaplanowano wycieczkę do gospodarstwa rolnego, oglądanie wystawy "Plony jesieni", zorganizowanie konkursów tematycznych oraz wykonywanie gazetek ściennych promujących zdrowe odżywianie. Na zajęciach lekcyjnych i zajęciach świetlicowych dzieci będą miały możliwość brać udział w działaniach praktycznych - przygotowywać potrawy z owoców i warzyw. (Danuta Niemiec)


Przedszkolne zajęcia kulinarne

 Dzieci z oddziału przedszkolnego podczas zajęć kulinarnych przygotowały sałatkę warzywną. Wcześniej tworzyły mapę pojęciową wokół hasła "Co można zrobić z warzyw?" i rozwiązywały zagadki o warzywach. Później nauczyciele prezentowali ugotowane i obrane przez rodziców jarzyny, a zadaniem małych kucharzy było je rozpoznać i nazwać. Dzieci wypowiadały się także na temat korzyści wynikających z jedzenia owoców i warzyw. Po umyciu rąk i przygotowaniu stanowisk zostały omówione etapy pracy oraz nastąpił pokaz sposobu krojenia. Przedszkolaki z wielkim zaangażowaniem rozdrabniały składniki plastikowymi nożykami na deseczkach, wsypywały je do miski, by na koniec wymieszać i doprawić sałatkę. Jeszcze tylko sprzątanie stolików po pracy  i wreszcie.... degustacja. Żadne danie nie smakuje tak dobrze, jak to wykonane własnoręcznie. (D. Niemiec)
Rodzicom bardzo dziękujemy za przygotowanie warzyw!

 

Powrót

Zespół Szkół w Trzcinicy, Trzcinica 72 Tel.: 013 4429022